Conservatief in een veranderende wereld Blog

Basis behoeften

By admin on december 12, 2021

Hebzucht heeft de geest vergiftigd: dat is nog al een uitspraak, maar helaas vaak waar. Waarom zijn we zo’n Rupsje Nooitgenoeg. En wat is luxe? Wat voor mij luxe is, is voor anderen dat wellicht niet. Het woord ‘luxe’ kan ik bij veel mensen vaak vervangen door ‘lui’.

Ik doe veel zelf, van het bakken van brood, tot het verbouwen van groente, foerageren, vissen, hakken van hout voor verwarming. Is dat luxe? Voor mij wel, maar het is ook hard werken. En ondanks dat ik ook werk voor geld, zou ik niet anders willen.

Nu is niet elke vorm van lui erg, maar we zijn TE afhankelijk. Voor onze basisbehoeften, een dak boven ons hoofd, en eten zijn we afhankelijk van bedrijven. Mensen zijn afhankelijk van de supermarkt voor hun eten, van de bank voor hypotheek of huur, en van hun werkgever of klanten om alles te kunnen betalen.

De kans is groot dat u niet werkt niet voor ‘leuke extra’s’ maar enkel voor uw levensonderhoud. Zodra u uw baan verliest, verliest u ook uw huis, de mogelijkheid om eten te kopen. Die basisbehoeften laten verzorgen door de staat is een slecht plan. Zo bent u namelijk niet baas over wat u in uw lichaam stopt. En dat is nogal macht die u uit handen geeft. Want wat nou als er iets zou zijn waardoor u uw baan niet meer zeker bent? Bijvoorbeeld door een vaccinatieplicht?

Wij zijn grotendeels afhankelijk waardoor wij niet meer op basis van gelijkwaardigheid met overheden of bedrijven kunnen onderhandelen. ‘Grote mond? Maandje geen geld, dat zal je leren.’ En nu zijn de mensen die geen prik willen het, volgende maand is het een andere groep.

Als kind hoorde u vast meer dan eens een uitspraak als “Zolang je bij mij aan tafel eet bepaal ik de regels”. Eigenlijk zegt de overheid dat ook tegen u.

Door verwarring en verdeeldheid te zaaien worden wij als individuen zwakker. We worden afgeleid met mooie glimmertjes, vermakelijke series, alles om onze luie kant content te houden.

Doe een stap terug, denk na, maar vooral voel. Ga voor vaardigheden waar u iets aan heeft, leer vissen, plant desnoods wat kruiden, en pak de controle over uw leven.

*Deze tekst vind oa zijn inspiratie in een nummer van Tim Steinfort – Freedom