Conservatief in een veranderende wereld Blog

Eten, het is bijna een religie

By admin on december 17, 2021

Als het op eten aankomt, heeft iedereen een mening. Elke dieet guru heeft het beste dieet, vegans zweren bij hun dieet en carnivoren bij dat van hun. Voedingsmiddelen technologen, gezondheidswetenschappers, zo veel mensen zo veel meningen.

Dus wat doen wij? Juist, een stap terug nemen. Of u nu gelooft in het verhaal van de schepping of dat van de evolutietheorie, we zijn het er over eens dat de mensheid al even rondloopt op aarde. Ons dieet is nooit zo snel verandert als in de laatste 100 jaar. Waar je vroeger nog kon vertrouwen op je smaak en geur zintuigen, kan dat sinds de industriĆ«le revolutie nauwelijks meer. We kunnen nota bene rotte vis naar appels laten ruiken en naar banaan laten smaken. Want lekker eten verkoopt namelijk veel… heel veel.

En daarom doen wij een stap terug. Ik streef persoonlijk naar zo min mogelijk ‘processed food’, verbouw zo veel mogelijk eigen groente, vis voor vis, ga de bossen in om bessen en sommige paddenstoelen te plukken, en bak zelf brood. Nu hoop ik hier in de lente kippen aan toe te voegen, omdat deze een perfect supplement zijn voor de groenten- en kruidentuin maar dat terzijde.

Het eten van vlees en vis is niet slecht, ik vind het wel belangrijk dat het zo lokaal en diervriendelijk mogelijk is opgevoed. Een kip moet ook buiten lopen, een varken moet kunnen wroeten, en een kalf mag best moeders melk drinken.

Nu hoor ik vaak dat zo eten niet voor iedereen weggelegd is, dat kan zijn omdat geld een probleem is, of omdat er geen mogelijkheid is om zelf eten te verbouwen. Daar kunnen we over discussiƫren, maar uiteindelijk is ook dit een individuele keuze.

Er zijn veel boeren (zeker in Nederland) die graag aan consumenten verkopen, en het is in het seizoen vaak nog goedkoper ook dan in de supermarkt. En als u tijd heeft, maak zoveel mogelijk zelf! Elk pakje/zakje zit vol met Enummers, en zaken die gewoon echt niet goed zijn.

Sinds het begin van de ‘chemische boerderij’ loopt onze gezondheid terug. Hier kan ik uren over praten, maar als introductie is het filmpje van Dr. Zach Bush bij After Skool een perfect begin.