Internet of bodies?

Een aantal jaar geleden was internet niks meer dan handig tooltje waarmee we snel een brief naar elkaar konden sturen. Veel mensen zagen niet (en zien misschien niet) de ware potentie van dit systeem.

U kunt het gebruiken om bijvoorbeeld dit blog te lezen, maar u kunt, indien u over de kennis, kunde en tijd beschikt, ook veel data mee verzamelen.

Zoals met veel dingen in het leven worden ethische discussies pas gevoerd als het eigenlijk geen zin meer heeft. Een beetje beschouwend terug kijken op het verleden en daar je lessen uit trekken voor de toekomst klinkt leuk en aardig op papier, maar in werkelijkheid zijn we gewoon een stelletje luie wezens, die te vaak voor de zogenaamde ‘short term gain’ gaan.

Zo ook met internet, het begon als internet, tegenwoordig hebben we het IoT (Internet of Things), waarmee eigenlijk elk nieuw apparaat een continue verbinding heeft met het internet. De data die daar verzameld wordt lijkt zo makkelijk en onschuldig.

Oh wat handig… een koelkast die me appt dat ik een nieuw pak melk moet halen.

Dat vinden wij dus niet ‘handig’, data kan misbruikt en gemanipuleerd worden. Het wordt verkocht als: “De koelkast helpt u mee” maar u krijgt “U heeft uw CO2 budget al overschreden en omdat u volgend jaar een vakantie heeft gepland, raden wij u nu een doosje gedroogde sprinkhanen aan”.

Wanneer we een bepaalde weg ingeslagen zijn, is de weg terug vaak moeilijk te vinden. Nu hebben we het IoT, wat is de volgende stap? Een manier om onze collectieve ‘zelf’ te uploaden? Dit is mijn inziens geen manier om bij een hogere macht te komen, maar isoleert ons alleen maar verder van de natuur, de cosmos en van elkaar.

Voorzichtigheid lijkt me geboden.

Gepubliceerd op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *