Over ego en spullen

Wij als mensen hebben een redelijk zeldzame plek op aarde. Wij zijn namelijk instaat om ons zelf te zien, en ons bewust te zijn van onszelf. Dit is fijn, want daardoor kunnen we ons ook inleven in anderen.

Het nadeel hiervan is dat we onszelf niet alleen kunnen zien, maar dat we ons kunnen vergelijken met anderen, en dus onszelf vaak be- of zelfs veroordelen.

Het ego vergelijkt de hele tijd hoe jij staat in relatie tot anderen en tot spullen. Vooral tot spullen die anderen niet hebben. Wanneer je een mooie auto rijdt, mooie spullen hebt, identificeert men zich vaak met die spullen, en dat geeft een gevoel van trots, het gevoel dat je iets bereikt hebt.

Wanneer iedereen precies dezelfde spullen zou krijgen wanneer hij of zij 18 wordt, hebben deze spullen minder emotionele (of ‘ego’)waarde.

Wanneer deze spullen afgepakt worden, of je verliest ze omdat je ze niet meer kunt betalen, kun je verdrietig en boos worden.

Oftewel: je leidt een gevoel van ‘zelf’ af van iets dan jij niet bent. Je bent namelijk niet je spullen of je salaris. En toch is identiteit iets waar mensen al eeuwen lang naar opzoek zijn. Het ego is altijd op zoek naar superioriteit in een bepaalde mate.

We projecteren vaak een relatie met onszelf: “ik haat mezelf” of “ik hou van mezelf”. Natuurlijk is dat laatste een fijner gevoel, maar in beide gevallen is er een splitsing: Jij bent er, en er is een ‘zelf’ die je haat, of waarvan je houdt. En daar komt een interessante vraag uit voort: Wie ben jij? Wie is degene die je ‘zelf’ haat of van de ‘zelf’ houdt.

Een van de belangrijkste lessen die Boeddha leerde is “Erken de onwerkelijkheid van de ‘zelf’.

Het loslaten van ego is een van de moeilijkste dingen die je kan doen, maar het is enkel de ‘droom van gedachten’ waarin mensen zich verliezen.

Het begin van spirituele ontwaking is het erkennen dat bepaalde gedachten continu in je hoofd opkomen.

Onder dit, is een hele wereld aan bewustzijn aanwezig, zonder dit zou je niks kunnen waarnemen, maar ook niks kunnen denken.

Jij bent geen druppel in de oceaan, maar een hele oceaan in een druppel. -Rumi


“Je bent geen druppel in een oceaan, maar een hele oceaan in een druppel”

— Rumi

Gepubliceerd op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *