Conservatief in een veranderende wereld Blog

Trias politica

By admin on december 12, 2021

De trias politica is leuk maar werkt in de huidige vorm niet optimaal. Volksvertegenwoordigers worden verkozen, vormen een kabinet, en kiezen wijzen rechters via een constructie aan.

Wanneer we een systeem zouden hebben dat we vaak machtswisselingen zouden zien, is dat een prima systeem. Echter is in Nederland het systeem zo ingericht dat elke keer min of meer dezelfde partijen aan de macht zijn. Sommige partijen (PVV, FvD, Denk, BIJ1) worden bij voorbaat al vaak uitgesloten van echte deelname aan formatie gesprekken omdat partijen allang hebben besloten dat ze enkel met een vast clubje willen regeren. En waarom zouden ze ook iets anders doen? Het werkt al jaren, en het blijft misschien ook nog wel even werken.

Is het u wel eens opgevallen dat Nederland overwegend rechts stemt, en er toch altijd een midden kabinet uitrolt?

Nu is dit, afhankelijk van uw voorkeuren geen, een klein of een groot probleem. Maar vervelender wordt het als we kijken naar hoe de machtsstructuren werken als u in direct conflict komt met de staat of een van haar afdelingen.

Het rechtssysteem werkt namelijk prima als u een conflict heeft met de buurman over een erfgrens. De wetgevende partij is namelijk (in de meeste gevallen) niet onlosmakelijk verbonden met een van de partijen. Dus kan de rechter aan de hand van de geldende wet en regelgeving de situatie beslechten.

Het wordt anders wanneer u een conflict heeft met de staat, u bent dan namelijk in strijd met datgene dat de regels maakt. U en ik kunnen prima een potje schaken, omdat de regels vaststaan, maar ik zal elke keer verliezen of winnen bij uw gratie als u de bedenker bent van een spel, en de regels in de loop van het spel kunt veranderen

Dit is de discussie die we met elkaar zouden moeten voeren. Want zelfs als u wint en het is onwelgevallig, worden de regels aangepast voor degene die na u komt.