Trias Politica

De scheiding der machten wordt ook wel trias politica genoemd. Dat betekent dat de wetgevende, de uitvoerende en de rechtsprekende macht in een land bij verschillende instellingen moeten liggen. Maar wat nou als we kijken naar de originele trias politica?

De scheiding tussen Adel, Kerk & Edel? Oftewel, de Koning, de Kerk en de Kooplieden.

Elk land heeft zijn eigen Adel (we scharen voor het gemak Presidenten van Republieken ook even onder Adel), soms een eigen geloof, al overstijgt geloof vaak meerdere landen, maar bijna geen een land heeft zijn eigen ‘Edel’ meer. De ‘Edel’ is monopolistisch, en heeft haar tentakels in alle landen gevestigd. Het maakt niet uit of je in een islamitisch land in een absolute monarchie, of dat je in een joods democratisch land woont, de Edel is een en dezelfde. Bijna overal hebben de wereldse (en vooral technologie) bedrijven de echte macht. Zij bepalen wat u ziet en leest op social media.

Een algoritme dat voor u denkt, dat vakkundig berekend wat u het langst op hun site houdt, zodat u langzaam uit het oog verliest wat echt belangrijk is:

Uw eigen vrijheid, en het vermogen om te kiezen.

Het gaat om meer dan wat de Edel u voorschrijft. Zij die enkel uit zijn op winst, zijn vast en zeker een slecht moreel kompas.

Het is tijd voor een herindeling in de trias politica: een politicus moet zich bezig houden met landsbelang, een geloofsinstituut dient u naar een moreel pad te verwijzen, en de edel, is handing, maar geen absolute noodzaak.

Gepubliceerd op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *